Dünyanın her mutfağında tatlılar başlı başına bir kategori olarak incelenir. Yemek sonralarının vazgeçilmezi olan tatlıların Azerbaycan mutfağında da yeri büyüktür. Azerbaycan tarihi gereği bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden kültürel anlamda önemli derecede etkilenmiştir. Bu etki gastronomiye de yansımış ve günümüzde Azerbaycan mutfağının, bölgeler arasında da çeşitlilik gösteren oldukça geniş bir yelpazeye yayılmasına neden olmuştur. Bu yelpaze içerisinde, tatlıların yeri de büyüktür. Azerbaycan mutfağının en güzel tatlılarından bazılarını sizler için anlatmak istedik.
Pakhlava
Azerbaycan tarzında baklava olarak adlandırabileceğimiz pakhlava, dünyanın her yerinde yapan diğer türevleri gibi Türk baklavasına da benzerlik gösterir. Pakhlava, Azerbaycan’ın değişik bölgelerinde değişik şekillerde yapılır. Bu bölgeler arasında, Baku, Ganja, Rishta, Guba ve Sheki bölgelerinin phaklavalarının arasında ufak farklılıklar bulunur. Bu farklılıklar arasında, katman sayısı, şerbet malzemeleri ve iç tercihi sayılabilir.
Shorgoghal
Shorgoghal genellikle Nevruz Bayramı için yapılan yuvarlakbir tatlıdır. Tatlının Türk mutfağındaki tatlıların genelinden ayrılan özelliği içine konan baharatlardan gelir. Shorgoghal yapımında tarçın, kimyon, zerdeçal ve anason kullanılır. Eğer ki tatlının yapımında bu baharat kombinasyonu yerine şeker ve kuru yemiş kullanılırsa adına shirin goghal denir. Tatlının üst kısmı safran veya haşhaş tohumları ile de süslenebilir.
Sheki halva
Azerbaycan mutfağındaki çok değişik kültürel etkilerden yazımızın başında bahsetmiştik. Sheki halvanın kaynağı da antik Mezopotamya olarak gösterilmektedir. Bu anlamda tatlı belki de insanlık tarihinin en eski tatlılarından biridir ve Azerbaycan mutfağında halen yaşatılan bir kültür öğesidir. Bu helvanın yapımında su değirmeninde çekilen pirinç unu kullanılır. İçinde kişniş tohumları, kakule ve fındık kullanılır. Üzerinin safranla süslenmesi de yaygındır.
Shekerbura
Azerbaycan mutfağının en ikonik tatlılarından biridir. İçine badem, ceviz ve fındık gibi yemişler ile şeker doldurulan yarım ay şeklindeki tatlı Nevruz Bayramı’nda yapılır ve sevilerek tüketilir. Tatlının adının “sheker burek” isminden evrildiği düşünülmektedir. Tatlının hamuru için buğday unu, tereyağı, yumurta sarısı, süt, krema ve maya kullanılır. Hamurun üstü maggash ismi verilen özel bir aletle dekoratif şekillerde süslenir.
Nougat
Nougat, helvaya benzer bir çeşit şekerlemedir. Beyaz ya da kahverengi olabilir. Bu durumu belirleyen şekerlemenin içine konan malzemeler olur. Beyaz nougat için şeker, bal, antep fıstığı, ceviz, fındık ve badem gibi yemişlerin yanı sıra meyve kuruları ve şekerlenmiş meyveler kullanılır. Ayrıca beyaz nougat içerisinde yumurta akı da bulunur. Kahverengi nougat için yumurta akı kullanılmaz. Avrupa’da ve İran’da da popüler olan nougatların Azerbaycan kültüründe de yeri vardır.
Bu tatlılar ve çok daha fazlasını, Ankara Haydar Aliyev Parkı’nda yer alan Buta Baku restoranımızda tadabilirsiniz. Bize internet sitemiz ve Instagram hesabımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Buta Baku menüsünün tamamını da yine internet sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz.